SANATATE SI INTRETINERE

   Asa cum am mai spus , rasa Tosa Inu face din categoria MOLOSSOIZILOR . Sunt caini cu o crestere rapida si o evolutie fizica spectaculoasa , motiv pentru care necesita in primele luni de viata o atentie sporita , o alimentatie corespunzatoare si o medicatie suplimentara prin administrare de vitamini si minerale , suplimente pentru articulatii ...

   O alta caracteristica specifica rasei este marea diferenta dintre masculi si femele, in ceea ce priveste aspectul fizic (inaltime) si dezvoltarea fizica ( greutate). Un pui cantareste la nastere intre 400 gr -600 gr , la 2 luni ajunge sa cantareasca intre 10-14 kg , greutatea lui crescand simtitor dar cu mari diferente intre masculi si femele. Astfel la 6 luni ajunge intre 35-45 kg , dupa 1 an intre 46-65 kg iar la maturitate la varsta de 2 ani , femelele 50 kg iar masculii chiar 80 kg. Pentru a avea un caine sanatos si pentru a-i mentine o structura osoasa buna si corecta , se recomanda mentinerea controlata a greutatii la caine, pentru a evita o greutate prea mare pe articulatiile inca neconsolidate .

   In primele luni de viata , cresterea si dezvoltarea fizica ( cap,corp,picioare) la TOSA INU nu se face proportional . Anumite parti ale corpului se dezvolta mai repede , in timp ce altele cresc mai greu , astfel incat la un moment dat cainele poate capata un aspect chiar ”comic” , neavand nici o legatura cu aspectul definitiv de la maturitare.

   Tosa Inu este un campion al sanatatii in adevaratul sens la cuvantului. Dat fiind faptul ca la formarea acestei rase au contribuit cu fond genetic semnificativ multe alte rase (Mastifful, Dogul German, Bulldogul Englez , St.Bernard , Bull Terrierul , Bracul German ...) , exemplarele etaleaza o gama destul de neuniforma de caracteristici fizice, dar numitorul comun este robustetea si rezistenta la boli. Dintre bolile ce pot afecta aceasta rasa , specifice cainilor de tip molossoid nu neaparat a rasei , enumeram : Displazia de sold, Displazia de cot , Entropionul { rasucirea in interior a pleopei }, Ectopionul {rasucirea in exterior a pleoapei },Cardiomiopatia ,Substenoza aortica, Distrofia corneei,Cataracta,Torsiunea gastrica.

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen