POATE FI TOSA UN PET ?

   Iata cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le cunoasteti in amanunt , inainte de a decide sa deveniti proprietarul unui caine din rasa TOSA INU. La achizitionarea unui pui de Tosa Inu trebuie va trebui sa faceti o sincera autoanaliza, gandindu-va serios daca aveti sau nu suficienta tarie de caracter pentru a putea avea o autoritate reala in relatia cu un astfel de caine.

   Tosa inu este un caine de talie mare, uneori chiar foarte mare. Avand in vedere exceptiile , aceasta rasa este una dintre putinele rase care nu are in standard limita superioara. La maturitate , masculul este un caine masiv si puternic , deci pretul de intretinere este peste media generala. Inainte sa hotarati achizitionarea unui pui din rasa TOSA INU , trebuie sa va evaluati corect atat bugetul personal cat si posibilitatile de educare (dresaj) si atentia (socializarea) pe care va permiteti sa i-o acordati.

   Fiind un caine cu par scurt este usor de intretinut , nu necesita o toaletare speciala si este suficient un periaj saptamanal. In linii mari, se poate spune despre TOSA INU ca NU NECESITA o ingrijire complicata . Este destul de putin pretentios si se adapteaza usor , dar o relatie buna OM-CAINE trebuie sa se bazeze pe cunoastere si pregatire prealabila.

   Cu toata duritatea sa este deosebit de atasat de stapan si de familie dar nu este un caracter slugarnic. Cu un dresaj adecvat si o socializare constanta , temperand nu inhiband instincetele lui native , un caine din rasa TOSA INU va deveni cel mai bun câine de paza si aparare si un membru de nadejde al familiei .Dupa ce ajungi sa intelegi rasa TOSA INU , si mai ales dupa ce ai decis sa ai acasa un astfel de exemplar , te indragostesti pe loc . Realizezi ca atitudinea afisata public nu are nici o legatura cu ce ceea ce dezvaluie acasa in intimitate , in sanul familiei .

   Tosa Inu este o rasa canina fascinanta , un caine inteligent , mandru , cu un temperament marcat de rabdare, calm, îndrăzneala si mult curaj, dar inconstant emotional pina la perioada maturitatii. Acesta este motivul pentru care se impune inceperea unui dresaj timpuriu , dar folosind tehnici specifice cainilor de tip MOLOSSOID , speculand dragostea lui netarmurita fata de stapan dar si neincrederea lui fata de straini. Dincolo de aparenta fortei pe care o sugereaza, cainii rasei Tosa Inu au un suflet sensibil. In functie de ceea ce iti doresti de la un caine din rasa TOSA INU , respectand toate cele descrise mai sus , rezultatele vor fi uimitoare !

   Dimensiunile acestui caine necesita un spatiu considerabil . Nu este genul de “animalut” care poate fi tinut in brate de un membru al familiei, In stadiul de junior, un caine din rasa Tosa Inu se va dovedi un patimas “degustator” care va tinde sa roada tot felul de lucruri din jurul sau. Se va dovedi exuberant si atletic, topaind pana la epuizare .Daca este lasat singur o perioada prea mare de timp sau daca nevoile sale de socializare si activitate vor fi ignorate, Tosa Inu se va plictisi si va dezvolta rapid comportamente distructive. Tinand cont de forta falcilor si a membrelor sale, s-ar putea sa va confruntati cu neplaceri serioase in acest sens.

   Educatia aplicata corespunzator in perioada cat este pui , va ajuta la formarea personalitatii lui ca adult. Este foarte important ca atitudinea mandra si curajul (mostenite genetic) sa fie SPECULATE si TEMPERATE , in nici un caz inhibate. In competiile canine de show aceste calitati vor fi apreciate , pe cand caracterul fricos si timiditatea sunt criterii eliminatorii. Astfel randamentul optim in educarea unui tosa , se va obtine cu rabdare, dragoste si implicare bazata pe stabilirea relatiei de incredere OM-CAINE . Cainele va raspunde favorabil la o atitudine pozitiva , pe cand folosirea fortei sau dominarea bazata pe etalarea excesiva a superioritatii omului ( exclus din start bataia) nu va putea stabili echilibrul psihic de care are nevoie un caine de marimea si forta unui tosa. Tosa nu este un caracter slugarnic , dresajul se bazeaza pe reciprocitate: daca simte ca este iubit – va iubi si daca este respectat – va respecta .

   Tosa Inu sunt caini utilitari , folositi la paza si protectie .Nu este necesara si nici indicata o educare in acest acest sens. Este total contraindicat sa il percepeti ca pe un caine de atac .Un tosa care primeste antrenament si dresaj specific cainilor de paza si protectie , intrucat forta sa uriasa completata cu o darzenie nemiloasa cu care abordeaza confruntarile , il pot face extrem de periculos.

   Tosa Inu este un caine calm si sigur pe el in abordarea persoanelor straine, nu se va dovedi agresiv in prezenta acestora daca nu va fi provocat . In comparatie cu majoritatea raselor de caini de tip molossoid (mastiff), este mult mai atletic si mai agil in miscari. De asemenea, tot in acelasi context comparativ, se dovedeste mai cooperant si mai maleabil in dresaj . Socializarea este partea cea mai importanta in cazul acestui caine. Inceperea ei trebuie sa fie precoce, iar intensitatea acestui tip de activitati sa fie cu o frecventa regulata. Daca nu tratati cu seriozitate si mare importanta socializarea lui de tanar , alternativa este sa va treziti cu un caine Tosa Inu ursuz si circumspect cu tot ceea ce misca in jurul sau in afara membrilor familiei. Astfel va veti confrunta cu probleme de agresivitate neprovocata in relatia cu strainii sau cu alte animale, si sigur nu va doriti acest lucru vorbind despre un caine din rasa Tosa Inu.

   Tosa Inu este un caine adesea incapatanat si independent, de aceea va fi nevoie sa-i dovediti cainelui dvs ca aveti un caracter puternic si printr-o impunere ferma si constanta sa fiti capabil sa-l dominati. Provocarile la adresa dominantei vor veni destul de des.

   Cainii din rasa Tosa Inu, datorita conformatiei botului si buzelor, sforaie zgomotos cand dorm si saliveaza din abundenta, mai ales dupa ce s-au hranit. De asemenea, flatulenta (vanturile) este un fenomen pe care trebuie sa-l cunoasteti si este bine sa fiti pregatiti sa il suportati.

   Un astfel de caine are nevoie de un program de exercitii destul de elaborat. In cea mai mare parte a timpului va sta linistit, dar miscarea pentru un TOSA INU este vitala. Exercitiile vor fi mai putin solicitante si de scurta durata in perioada de crestere a cainelui pana putin peste juniorat , pentru a permite o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a oaselor si articulatiilor Este bine sa protejati cainii Tosa Inu de vremea prea umeda sau de cea caniculara.

   Tosa Inu este un caine care se maturizeaza mai greu , abia dupa varsta de 2 ani putem vorbi de varsta maturitatii la aceasta rasa. Insa respectand acest proces sanatos de educare , poti obtine orice iti doresti de la el, ajungand sa-si iubeasca pana pana la sacrificiu stapanul si familia si devenind totodata cel mai bun câine de paza si aparare.

   Tosa Inu trebuie sa ajunga sa fie ascultator in orice imprejurare , cunoscandu-si exact locul in familie si societate pentru a putea fi considerat un pet ( animal de companie).

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen